CímlapBelépés/Reg.KilépésÉszrevételekTartalomjegyzékLinkajánlóEmail

Hatalmi háború a fõváros XV. kerületében
Dátum: 2014. November 03. Monday, 23:05 Szerző: akac

Belföld
Nem csitulnak a hatalmi csatározások a fõváros XV. kerületében, sõt még durvábbá váltak Hajdu László polgármester jogerõsé vált megválasztásával. Október 31-én az önkormányzat képviselõtestületének alakuló ülésén folytatódott a Fidesz helyi szervezete által indított hatalmi harc. Volt ott esküszegés, obstrukció, bekiabálás és végül az ülés felfüggesztése.

 A konfliktus a helyi önkormányzati választás eredménybõl fakad, ami a kialakult kettõs hatalomgyakorlás létrejöttét eredményezte. Hajdu László a balliberális oldal jelöltjeként 738 szavazattal kapott többet, mint Dr. Pintér Gábor a Fidesz-KDNP jelöltje, ami jelentõs különbségnek számit a választópolgárok (66 583) 39%-os részvétele mellett.  A huszonegy fõs képviselõtestületbe (20 képviselõ+polgármester) 10 fõt a Fidesz-KDNP, 8 fõt a balliberális összefogás, 1-1 fõt a Jobbik és az LMP tudott bejutatni. Ami azt jelenti, hogy Hajdu László kisebbségben kénytelen a kerületet vezetni. Hajdu László nagykoalíciós ajánlatát a helyi Fidesz mereven elutasította, mondván, hogy semmilyen módon nem kíván együttmûködni vele, abban a hiszemben, hogy egy megismételt polgármesteri választás nekik fog kedvezni. László Tamás ás Pintér Gábor csapata elszámította magát, mind a jogi, mind a választói akarat vonatkozásában. Addig, amíg László Tamás és Pintér Gábor pártszimpátia alapján érte el azt az eredményt, amit elért, addig Hajdu László személye iránti bizalom alapján lett polgármester. A Hajdu iránti lakossági szimpátia megmutatkozott a testületi ülésen. Gyermeteg és hamis állítás az, hogy csak a „balosok” támogatnák Hajdut, mert hozzám hasonlóan nagyon sokan Hajdu személyére szavaztunk és nem az Õt indító és támogató pártokra.

Az október 31-i alakuló testületi ülés kezdetén már érezhetõ volt a feszültség, a bizonytalanság. A polgármester és a képviselõk eskütétele és a polgármester javadalmazásának elfogadása még simán ment, de a két alpolgármester titkos megválasztásának kísérlete már nem. A Fidesz frakcióvezetõje Pintér Gábor bejelentette, hogy Õk nem szavaznak. A titkos választásnak az lett az eredménye, hogy a lehetséges 11 szavazatból 8 volt érvényes. Az jogosan feltételezhetõ, hogy a Jobbik-os és az LMP-és képviselõ nem szavazott, de az már elgondolkodtató, hogy baloldalról volt egy kakukkfióka. Hosszas ügyrendi vita után a Szervezeti és Mûködési Szabályzat módosítására került volna sor, aminek vitája során kiderült, hogy a helyi Fidesz a polgármester jogkörét oly mértékben kívánta módosítani, lényegében megvonni, hogy a bizottságok, vagyis a Fidesz marionett figurájává vált volna a polgármester.

A helyi Fidesz módosító javaslatának célja egyértelmûen a polgármester ellehetetlenítését célozta meg. Az SZMSZ-hez kapcsolódó, a polgármestert érintõ módosítások száma 30, ami azt jelentette – fõleg gazdasági és pénzügyi kérdésekben, hogy az, ami eddig polgármesteri kompetenciának számított, ezek után valamelyik bizottság dönt. Ez úgy jelent meg a módosításban, hogy a „polgármester” szó helyett valamelyik érintett bizottság került, mintha az elõterjesztõ a szófelismerõ program segítségével készítette volna el az irományát.

De a módosításnak van egy statisztikailag is kimutatható üzenete: Ha a mi Fideszes polgármesterünk vezeti a kerületet, akkor a polgármester tejhatalommal bír, de ha az ellenfél kerül pozícióba, akkor az legyen a mi bábfiguránk. De lássuk a számokat: A módosítás a 2010 elõtti 5 rendelet esetében 6 helyen cserélte ki a polgármester szót bizottságira, míg a 2010 utáni 7 rendelet esetében 24 helyen. Ez a tény azt jelenti, hogy  - Pintér Gábor szavaival élve - László Tamás hûbérbirtokának tekinti kerületünket.

 

 

Az meg csak hab a tortán, hogy Dr. Pintér Gábor a polgármester tisztségét, feladatát és jogkörét érintõ módosító javaslatát nem kellõ jogi körültekintéssel készítette el, mivel ebben az esetben a képviselõtestület a polgármester beleegyezésével módosíthatja feladatkörét.

 

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól

 

64. §  (2) Fõállású a polgármester, ha fõállású polgármesterként választották meg. A polgármesteri tisztség betöltésének módját a képviselõ-testület a megbízatás idõtartamán belül egy esetben a polgármester egyetértésével, a szervezeti és mûködési szabályzat egyidejû módosításával megváltoztathatja.

 

A Fidesz helyi szervezetének obstrukciós akciói egyértelmûvé teszik, hogy a hatalmi érdekeiket a kerület érdekei fölé helyezik.

 

Takács András


 
  Kapcsolódó linkek
· Több hír: Belföld
· Több hír: akac


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Belföld:

Apajpusztai Közlemény


  Hír értékelése
Értékelés: 3
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Belföld

Az elsõ oldal indítása óta Ön a(z): Site Meter látogató
Ajánlott felbontás: 1024x768 MSIE 6.0
2003-2008 Š SZMM
Weboldallal kapcsolatos
tartalmi észrevételek: ta@szmm.hu
technikai észrevételek: info@szmm.hu
Szabad Magyarországért Mozgalom
MOVEMENT FOR A FREE HUNGARY
1151 Budapest, Fõ út 36.
Tel: 1/306-5863; Üzenet:06 70 600 9741
Internet: www.szmm.hu

            Kérjük, látogassa meg testvér szervezetünket: www.ömp.hu 

Szervezetünk NEM nonprofit szervezet, mivel nem voltunk hajlandók politikamentességi nyilatkozatot tenni, ezért a számunkra küldött adomány az adóalapból nem írható le. Ha ennek ellenére mégis volna, aki támogatna minket, úgy az vegye fel a kapcsolatot szervezetünkkel:


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.

ilahi youtalkin windows7home replies