CímlapBelépés/Reg.KilépésÉszrevételekTartalomjegyzékLinkajánlóEmail

A fideszes apparátus már a spájzban van
Dátum: 2016. December 07. Wednesday, 20:13 Szerző: akac

Publicisztika

 

Egy cég hanyatlása akkor indul meg, amikor elkezdik építeni a székházát, szokták mondani. A pártokra is hasonló érvényes. Ha ugyanis elsődleges szempont lesz, hogy a párt mindenütt jelen legyen, mindent ellenőrizzen, s ráadásul mindezt olyan pártkatonákkal tegye, akiknél a szakmai hozzáértést messzemenően megelőzi a vak párthűség, ott már a felszín alatt elindul a bomlás. A hatalom elkezd rettegni, számára már nem a szolgálat az elsődleges, hanem a pozíciók megszerzése, és bármi áron történő megtartása. 

Kezdetben vala ….

 

A Fidesz az első (második) kormányzati ciklusában valóban „megmentette” az országot, s  olyan irányú fejlesztéseket indított, amelyek a hosszú távú fejlődés garanciáit rejtették magukban. A jó szándék lendülete sok mindenen „átrepítette” a kormányt, s vele együtt az országot. A hála nem maradt el. A Békemenet megmentette a kormányt.

 

Beágyazódások és repedések

 

Az első problémák a 2014-es választásokkor keletkeztek. Egyrészt felezni kellett a parlamenterek létszámát, s ez (még szocialista szokás szerint) nem az érdemek alapján, hanem „gyűrődő képesség” mentén ment végbe. Másrészt egyre nőtt azok köre, akik magukat alkalmasnak tartották (nem a szolgálatra, hanem) az irányításra. Ezért a húsos koncok megszerzésével kecsegtetető pozíciók számát növelni kellett, megoldandó feladat bőven volt, nem maradt más hátra, mint bizonyítani, hogy valamelyik illetékes vezetés alkalmatlan, de fideszes irányítás alatt a problémák megoldhatók.

 

A kormány működésében az eddigi két nagyobb „repedés” Schmitt Pálhoz és Simicska Lajoshoz köthető. Időközben voltak kisebb-nagyobb zökkenők, de azokat sikerült leplezni, vagy ügyesen kimagyarázni.

Az utóbbi időben – gyakorlatilag a 2014-es választásokat követően –, mintha az orbáni ideológia és a kormány működése kettévált volna, azaz másról beszél a miniszterelnök, mint ami a gyakorlatban végrehajtásra kerül.

 

Orbán nemes és fennkölt ideológiát hirdet, és rendszeresen megdicséri a népét, ha neki sikerül valamit végrehajtania.

Az apparátusa közben szuszogva törtet előre, minél több pozíciót megszerezve. A Fidesz vezetésében követhetetlen változások történnek, s olyan emberkék kerülnek döntési helyzetbe, akik korábban számításba sem jöhettek volna. Ők „vállukra veszik” az ország bajainak intézését, s tekintettel arra, hogy a törtetésen kívül semmihez nem értenek, mindent elrontanak, amihez hozzányúlnak.

 

Jutalmazás, vagy feltétlen alázat?

 

Nem látni pontosan, hogy a vezetők kiválasztásakor a feltétlen szolgaiság, vagy az addig elvégzett munka jutalmazása a domináns, valószínű keverednek a szempontok. Mondják, hogy az államtitkári szinttől felfelé a vezetők kiválasztásakor a politikai lojalitás a döntő. Valóban, de a személyek kinevezését akkor sem lenne szabad elvtelenül, „találomra” megtenni. Az viszont messzemenő veszélyeket rejt magában, ha már középvezetői szinten sem a szakértelem alapján történnek a kinevezések.

A jutalomként adományozott sarzsikra példa a rezsicsökkentések megvalósítása. Egyrészt, ha a hatalom teljes mellszélességgel kiáll a rezsicsökkentések mellett, akkor elvileg egy felső tagozatos fiatal is sikerrel vezényelheti le azt. Másrészt a rezsicsökkentések közül kimaradtak mindazok a tételek, amelyek díjainak mérséklését a világpiaci trendek nem támasztottak alá. A csökkentések körét nem a szükségszerűség szabta meg, hanem az előre eldöntött kérdés volt, függetlenül attól, hogy „hol szorít a cipő”.

Az átgondolatlanságot tükrözi a kémények felügyeletének kérdése, ahol sikerült átesni a ló túlsó oldalára.

Ellenpélda a mobil telefonálás és internetezés, ahol az áramszolgáltatásnál végrehajtott díjcsökkentés mértékének megfelelő „vágásokat” lehetett volna elrendelni.

Ide sorolandó a gépjárműpark tulajdonosainak kifosztása is. Elég legyen utalni arra a példátlan tényre, miszerint az üzemanyag árának megállapításakor a jövedéki adó után is kivetik az áfát (az adót is adóztatják), ami literenként 30 forint, éves szinten pedig 120 milliárd forint többletadó kivetését jelenti, azaz egy gépjárműre évi 25 ezer forint többletkiadás jut.

A szemétszállításnál pedig egy „sima” díjcsökkentést hajtottak végre, egy komplex szolgáltatói rendszer átalakítás helyett.

Levonhatjuk tehát a következtetést, miszerint ott történtek rezsicsökkentések, ahol egyébként is bekövetkeztek volna a világpiaci helyzet változásai miatt, de úgy lettek beállítva, mintha mindez a kormány érdeme lenne, egy „rezsi-pápával” az élen.

 

A kakukkok beköltözése

 

Az apparátus térhódításával kapcsolatban számos szakmánál lehetne példálózni. A Klik esete jól érzékelteti, hogy mi történik akkor, amikor hozzáértés nélküli laikusok akarnak rendet teremteni, az egyébként kaotikus helyzetben. A médiából ismertek még azok a főként ellenzék által felkapott esetek, melyek végén a miniszterelnöknek kellett visszát fújnia. Számára igazán tanulságosnak kellene, hogy legyen egy-egy ilyen eset, de sajnos valami „ál-humanitásból” nem lépi meg mindazt, amit ilyenkor meg kellene tenni, senkitől nem szabadul meg.

 

Sokan döbbenettel vették tudomásul Jakupcsek Gabriella kirúgását a „Ridikül” című műsor forgatásának szünetében, de ugyanide sorolgató a „Maradj Talpon” című vetélkedő teljes szakmai stábjának kirúgása a 2016-os év utolsó műsora felvételének utolsó szünetében.

 

A közvélemény számára a leginkább érthető példákat a sportból lehet „kölcsönkérni”, hiszen a közfigyelem és a média jóvoltából ezek vannak leginkább rivaldafényben.

 

Az első, látványosabb térfoglalása a rezsi-pápaként elhíresült képviselőnek volt, aki addig, mint kompenzációs listán szereplő csepeli-, illetve beugró országgyűlési képviselőként (Őry Csaba és Deutsch Tamás „dublőrjeként”) szerepelt csupán. Ő „rezsi-végeztével” a Magyar Birkózószövetség elnöke lett, a századik aranyérmünket 1988-ban megszerző (a szófiai VB-n tuskirálynak elnevezett) Hegedűs Csaba helyett, aki 1992-2015 között töltötte be ezt a posztot. Az elnökké választásában feltehetően a sportágban addig betöltött vitathatatlan érdemei miatt választhatták meg a „jöttment” Hegedűs helyett.

 

A sportsikereket hozó riói olimpiát követően a kormányunk elégedetlenségének adott hangot.

 

Ezt átérezve, Borkai Zsolt (Szöul 1988 lólengés aranyérem), mint a MOB elnöke november 22-dikével, „azonnali hatállyal”, és közös megegyezéssel felmentette a MOB főtitkárát Szabó Bencét (Szöul és Barcelona kard aranyérem), aki a közös megegyezés tartalmáról semmit sem tud. A döntést valami miatt sürgősen kellett meghozni, azaz nem volt idő megvárni a jövő év június 30-i (demokratikus szavazáson alapuló) választást.

Egy idézet a médiából:

„Ezek szerint igaz az a pletyka, miszerint a riói szereplés miatt a MOB elnökének (azaz Borkainak) távoznia kell. Ezzel kapcsolatban az elnök úr úgy nyilatkozott, hogy nem tervezi a lemondását, mert jó kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnökkel.” (Furcsa szakmai indok.)

Szabó Bence szerint sem lehetséges ilyesmi, mert a MOB-nál az elnököt nem leváltani szokták, hanem választani (mármint a közgyűlésen). Idézem őt:

„Azok az idők elmúltak már, hogy Farkas elvtárs behívta és leváltotta a sportvezetőt.

 

Kis csacsi. Akkor még nem tudta, hogy nem Borkai fog távozni, hanem őt úgy fogja kirúgni Borkai, mint a pinty.

 

Nem tudom elhessegetni magamtól a kérdést, hogy az olimpiai bajnok az olimpiai bajnokot, egyben saját helyettesét miért rúgja ki? Az állatok ilyent nem tesznek, ahogy a közmondás is tartja: ”A Holló, a hollónak nem vájja ki a szemét”. Az indokra nem kaptunk magyarázatot, sőt Szabó Bence sem kapott. Nem vagyunk rá méltóak, vagy Borkai nem meri elmondani? Szégyelli elmondani az igazi okokat? Magát félti, vagy Szabót, ha hallgat?

 

Egyébiránt a kormány is nyilatkozott, hogy érdeklődéssel szemléli a sportszövetségekben folyó történéseket, de ezekbe nem akar-, és nem is tud beleszólni.

Ez minden bizonnyal így is lehet, bár ezt megcáfolandó hír (amiről már sokan beszélnek), miszerint a Magyar Olimpiai Bizottságtól minden lényegi döntési-, pénzelosztási feladatot visszavesz a kormány.

Csupán érdekességként említem meg, s ez a kormány odafigyelésére jellemző, hogy az olimpikonjainknak beígért pénzeket a mai napig nem utalta át.

 

Úgy vélem, nem kell feltennem a kérdést, hogy melyik hírnek higgyünk.

Máskülönben Szabó Bence ideiglenes utódját már kijelölték, Dr. Bartha Csabának hívják, aki ugyan aktívan nem űzött semmiféle sportot, de a doktorátusát „A játékvezető szakmai teljesítménye és szerepvállalása a mai labdarúgásban.” címmel írta. Lehengerlő.

Remélhető, mindez minden eddigi kétkedőt meggyőz Bartha megbízásának szakmaiságáról. Vajon a decemberi (rendkívüli) tisztújítás után is ő marad-e a főtitkár.

 

A lány, akinek ott kemény, ahol a fiúknak szokott

 

A kormányunk az illetékességét tekintve össze-vissza hablatyol.

Katinka viszont nem ködösít. Ő felszólította Gyárfást, hogy mondjon le, aki némi huzavona után ezt meg is tette. Gyárfás eltávolítására annak idején képtelen volt a Fidesz-kormány, pedig szívesen meglépte volna, de   ……… de  nem merte.

Mert van ilyen is, hogy a kormány valamit nem mer megtenni, sem nyíltan, sem sumákban. Csupán azért, mert Gyárfást erősnek vélték, sőt tudták.

El kell olvasni a Wikipédia Gyárfásról szóló ismertetését és akkor mindent megértünk. Ő ugyanis azt mondta, hogy állítja, nem ő volt a Fenyőgyilkosság megbízója (biztosan emlékezne egy ilyen komoly dologra), sőt azokat az újságírókat, akik nem esküsznek meg, hogy befogják végre a bagólesőjüket, nem engedi ki az ügyvédi irodájának a fogságából. Gyárfás ártatlanságát tehát nem az ügyészség, vagy a rendőrség állította, hanem maga Gyárfás, s neki hihetünk.

Katinka viszont célt ért el. Nem zsarolással, nem fenyegetéssel, nem erőszakkal, és nem sumák módon. Gyárfás pedig rájött, hogy ami az ő erőssége, az a gyengéje is, hiszen a despota viselkedése miatt lett támadható. És ha az ellenfél, mint Katinka, nem zsarolható, vagy fenyegethető, akkor nincs mit tenni, le kell mondani.

Örülök Gyárfás távozásának, rengeteg keserűséget okozhatott több száz embernek, de hozzá kell tennem, hogy nélküle nem lenne jövőre úszó VB Magyarországon.

 

Ez az ügy csupán azért került ide, hogy felvethessem, Borkai Zsolt vajon tudott-e Kiss László néhai szövetségi kapitány dolgairól, vagy a Katinka féle panaszokról, melyek miatt Gyárfásnak le kellett mondania. Meggyőződésem, mindkettőről tudott, csak ugye: Holló, a hollónak…, vagy ez már nem az az eset? Borkai csak Szabóval szemben volt bátor, valószínű egy megrendelést teljesített. Ha tévednék, elnézést kell, kérjek tőle, de a hallgatása gyanút kelt. Ha viszont igazam van, akkor nem szólítom fel Borkait a lemondásra. Csak akkor tegye meg, ha még maradt benne némi tisztesség.

 

spájzban… ?

 

Önmagában nem az a gond, ha a hatalom igyekszik minden téren stabilizálni magát. Ez nemhogy természetes, hanem adott esetben kívánatos is. De csak azzal a feltétellel, ha a hatalom gyakorlói a legkiválóbban végzik a feladataikat, s nem önmagukhoz képest, mert az lehet teljesen elégtelen is.

Az sem feltétlenül elitélendő, ha a hatalom gyakorlói, irányítói nem egy szakma élharcosai. Illúzió lenne ezt elvárni, de az jogosan lenne követelhető, hogy olyan szakértőket alkalmazzanak, akik az ország javát szolgálják minden tekintetben, s a legmagasabb szinten.

A jelenlegi hatalom azonban nem ilyen. Még az értelmiségünk krémjét képezők véleményét sem hallgatják meg, nemhogy a közemberekét. Félek tőle, hogy még azt sem tudják megállapítani, kik tartoznak az értelmiségünk elitjéhez.

 

Így marad a szállóigévé nemesült mondás:

……… már a spájzban vannak.

 

S ha ez így megy tovább, s egyéb helyiségre is sor kerül, nem fogom magamat tartóztatni, ha a szükség abba a kis helyiségbe szólít.

 

 

Egykor a Fideszre szavazó állampolgár

 

 

/Vinczeffy Zsolt/

 

 


 
  Kapcsolódó linkek
· Több hír: Publicisztika
· Több hír: akac


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Publicisztika:

Ludanyi Horváth Attila: ÉBRESZTŐ, ÉLETREVALÓK!


  Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 9


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Az elsõ oldal indítása óta Ön a(z): Site Meter látogató
Ajánlott felbontás: 1024x768 MSIE 6.0
2003-2008 Š SZMM
Weboldallal kapcsolatos
tartalmi észrevételek: ta@szmm.hu
technikai észrevételek: info@szmm.hu
Szabad Magyarországért Mozgalom
MOVEMENT FOR A FREE HUNGARY
1151 Budapest, Fõ út 36.
Tel: 1/306-5863; Üzenet:06 70 600 9741
Internet: www.szmm.hu

            Kérjük, látogassa meg testvér szervezetünket: www.ömp.hu 

Szervezetünk NEM nonprofit szervezet, mivel nem voltunk hajlandók politikamentességi nyilatkozatot tenni, ezért a számunkra küldött adomány az adóalapból nem írható le. Ha ennek ellenére mégis volna, aki támogatna minket, úgy az vegye fel a kapcsolatot szervezetünkkel:


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.

ilahi youtalkin windows7home replies