CímlapBelépés/Reg.KilépésÉszrevételekTartalomjegyzékLinkajánlóEmail

Ünnepszennyezés síppal, kereplővel, ''Kendermagos Péterrel''.
Dátum: 2017. March 19. Sunday, 15:36 Szerző: akac

Publicisztika

 

Sokféle megközelítés használatos, hogy az ember miként vált ki az állatvilágból.

Az eszközhasználat révén, terjedt el a legáltalánosabb nézet.

A gondolkodás képessége által, állítják az igényesebbek.

Nekem leginkább az a meghatározás tetszik, hogy a humorérzék képessége emel ki bennünket az állatvilágból.

Viszont környezetszennyezésre csak egyetlen „állat” képes, s ez az ember. Így is elkülönülünk az állatvilágtól.

 

A szennyezés, mint „emberi” cél
Sokféle környezetszennyezés ismeretes, de ezekről általában az mondható el, hogy azokat az emberi felelőtlenség, kapzsiság idézi elő, azaz a cél nem maga a szennyeződés, az csupán melléktermék.

 

De az ember (legalábbis magát annak valló) arra is képes, hogy a szennyeződést, mint célt tűzze maga elé, és idézze elő. Ez történt a március 15-i ünnepség alatt a múzeumkertben. Ezt nevezhetnénk tonális (hangi) szennyezésnek is, de sajnos jelen esetben többről van szó, sokkal többről.

 

Elfuserált megoldás, avagy minek nevezzelek?

 

Pár tucat egyén elhatározta, hogy nemtetszésének ad hangot a központi ünnepi megemlékezés alkalmából, és az ünnepséget sípolással, kerepeléssel zavarja meg. Undoruk tárgya Orbán Viktor miniszterelnök volt, legalábbis ezt a célt fogalmazta meg a főkolomposuk. A kitűzött cél felemás módon valósult meg, hiszen nem csak Orbán beszéde alatt fütyültek, és kerepeltek, hanem Tarlós főpolgármester ünnepi beszéde-, sőt a kulturális programok alatt is.

Ennek megfelelően homok került a fogaskerekek közé, és az egybegyűltek, de nem, egybegyűlteknek nem lehet őket nevezni, hiszen az egybegyűltek az ünneplők voltak (kb. 20 ezren), csürhének sem lehet őket nevezni, mert – legalábbis az öltözködésük alapján ítélve – ilyen elnevezést mégsem alkalmaznék rájuk. Szurkolók, vagy ellendrukkerek, ez sem stimmel, mert nem sporteseményen jelentek meg. Ünneplők? Ez végképp nem illik rájuk, mert ők az ünneplésre véletlenül sem gondoltak. Alkalmi társulás? Talán ez a kifejezés közelíti meg leginkább a valóságot. Abból az alkalomból jöttek össze, hogy tiltakozzanak Orbán ellen.  Sajátságos módon sípszóval, kereplővel.

Egyszóval az alkalmi társulás a fütyölőik birtoklása felett érzett öröm által megittasulva végig fújta az egész ünnepséget, elfelejtkezve az eredeti céltól, miszerint csak Orbánt jöttek kifütyülni.

 

A politikai döntés

 

A fütyülést kitaláló személy megsemmisítő politikai csapást akart mérni Orbán Viktorra, a miniszterelnökükre. Azért írom, hogy az övék is, merthogy a demokratikus választások velejárója, hogy a megválasztott miniszterelnök a síppal tiltakozók elnöke is. Persze mindez őket nem zavarta, hiszen eljött a végső leszámolás ideje, síppal, dobbal, nádi kereplővel.

Megjegyzendő, hogy addig, amíg a mindenkori ellenzéknek csak ennyire futja a politikai harc palettájáról, addig senkinek nem kell félnie. Persze, az ilyen nagyszabású tervek megvalósításához társakra is van szükség, de ahogy mondják: amíg lószar van, addig veréb is van.

 

A bibi

 

A bibi csak ott van, hogy a tiltakozók a helyet és az időt rosszul választották meg. Így egyszerre rosszul, mert a hely és az idő is megfelelő lett volna, de nem így együtt. Nem tudni, hogy a fütyülősöknek mint jelent március 15-e, illetve jelent-e nekik valamit? Mert ha van fogalmuk ennek a napnak a jelentőségéről, akkor tudniuk kellett volna, hogy a rajtuk kívül összegyűlt 20 ezer honfitársuk, a háromszáz lengyel-, és 30 lett barátunk az 1848 március 15-i forradalmat (illetve annak következményeként a szabadságharcot) kívánta méltó módon megünnepelni, közös énekléssel, programokkal, himnuszokkal, szózattal.

A nemzeti ünnepek évfordulóján ez így szokás. A zene tehát igenis belefél a megemlékezésbe, de nem síppal előadva.

 

Bajban vagyok

 

A jelen soraimat annak reményében vetem papírra, hátha pár fütyülőshöz is eljutnak ezek a sorok. Persze arra már nincs garancia, hogy meg is értik, miről van szó. Bajban vagyok, mert félek, nem értik meg, hogy itt nem arról szólt az együvé tartozás, hogy Orbánt kifütyüljük. Az ott lévők ünnepelni mentek oda, s akkor megjelenik pár tucat egyén, akik sípolnak, akkor az ő ünnepüket teszik tönkre a füttyögésükkel. Egy embert akartak cikizni és húszezer jelenlévő és több százezer TV előtt ülő, ünnepségre kíváncsi ember megemlékezésébe rondítottak bele. Rájuk is haragszanak?, mert azt remélem, tudják, hogy a füttyszó nem válogatós, az minden fülbe beletalál.

Vagy Önöket ez sem érdekli? Önöknek az a lényeg, hogy mások örömét tegyék tönkre?

 

Kis mázlisták

 

Egyébiránt Önök rendkívül szerencsésék. Jó 10 évvel ezelőtt a nemzeti ünnepünkön még az utcán sétálókat vízágyúzták, gumibotozták, gumilövedékekkel lőtték. Oknak elég volt egy zászló, vagy a himnusz éneklése, vagy a puszta jelenlét, hiszen akkoriban a rendőrök passzióból vadásztak az ünneplő polgárokra. Most pedig Önök szabadon fütyülhettek, ráadásul a rendőrség vigyázta az épségüket, nehogy egy ünnepelni vágyó kupán vágja valamelyiküket, ha a himnuszunkba belesípolnak. Ja kérem, változott a világ. Csak Önök nem változnak. Önök az örök fütyülősök. Nem probléma, ha ennyire futja csak önöktől, elnézhetjük mindezt, hiszen, bolond lyukból, bolond szél fúj.

De azért szeretném Önökkel érzékeltetni, hogy az ünnepség megzavarása olyan, mintha Önök tartanának egy – mondjuk 200 fős – esküvőt, ahová pár hívatlan vendég toppanna be, s a boldogító igen kimondása előtt a menyasszonyra, vagy a vőlegényre tennének pár kellemetlen megjegyzést, s az esketést, és a menyasszonytáncot is végigfütyülnék.

 

Ma már nemcsak szólás-, de fütyülési szabadság is van, Önök tehát rendkívül szabad emberek. S ha Önöknek nem tetszik Orbán Viktor (arra nem is merek gondolni, hogy a kormányt és az Orbánra szavazókat is utálják) a jövő évben válasszanak maguknak újat, jobbat. Addig is, gyakorolják a sípolást a bíróságokon, hiszen tőlük kaptak fütyülési engedélyt.

Hajrá fütyülősök!

Lehet, hogy az Önök választása pedig nekünk nem fog tetszeni, de ígérjük, mi nem fogunk fütyülni, mert mi gyakoroljuk a demokráciát, Önök pedig csak hivatkoznak rá.

 

Örök emlékek

 

Használják ki az időt és az adandó alkalmakat. Ha már a fütyüléstől nem tudnak lemondani, legalább örökítsék meg a tettüket. Tegyék el a fütyülőjüket, a kereplőt és a fütyülős pólót, (kisebb helyen elférnek, mint egy nemzeti zászló), tegyenek néhány szelfit a facebookra. Aztán majd, ha az unokáik, vagy dédunokáik érdeklődnek afelől, hogy mégis mifene is ez a március 15, csak elő kell venni a harci relikviákat, síp, kereplő, póló, s könnyes szemmel henceghetik el az utódoknak, hogy Önök ott voltak az események sűrűjében, s vállalva a minden kockázatot, csak fújtak, és fújtak, csak fújtak, meg fújtak, csak…, meg…, fúúúújtak…

 

A nagy tettek emléke összekovácsolja a nemzedékeket.

 

Egyébiránt kívánom Önöknek, hogy fantáziaszegény életükben ez a sípolás legyen a legnagyobb örömük.

 

Bennünket pedig hagyjanak békén. Nagyon szépen kérjük erre Önöket!

Fog menni?

 

/Vinczeffy Zsolt/


 
  Kapcsolódó linkek
· Több hír: Publicisztika
· Több hír: akac


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Publicisztika:

Ludanyi Horváth Attila: ÉBRESZTŐ, ÉLETREVALÓK!


  Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 8


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Az elsõ oldal indítása óta Ön a(z): Site Meter látogató
Ajánlott felbontás: 1024x768 MSIE 6.0
2003-2008 Š SZMM
Weboldallal kapcsolatos
tartalmi észrevételek: ta@szmm.hu
technikai észrevételek: info@szmm.hu
Szabad Magyarországért Mozgalom
MOVEMENT FOR A FREE HUNGARY
1151 Budapest, Fõ út 36.
Tel: 1/306-5863; Üzenet:06 70 600 9741
Internet: www.szmm.hu

            Kérjük, látogassa meg testvér szervezetünket: www.ömp.hu 

Szervezetünk NEM nonprofit szervezet, mivel nem voltunk hajlandók politikamentességi nyilatkozatot tenni, ezért a számunkra küldött adomány az adóalapból nem írható le. Ha ennek ellenére mégis volna, aki támogatna minket, úgy az vegye fel a kapcsolatot szervezetünkkel:


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.

ilahi youtalkin windows7home replies