Mit titkol az EU az “Iszlám Állammal” kapcsolatban?

Mit titkol az EU az “Iszlám Állammal” kapcsolatban? Morvai kérdése Mogherinihez

Morvai Krisztina ismét konkrét és fontos kérdést tett fel az “Iszlám Állammal” kapcsolatosan az Európai Parlament áprilisi strasbourgi plenáris ülésén. Konkrétan arra a rejtélyre kérdezett rá, hogy az Európából az “Iszlám Állam” kötelékébe harcolni távozó személyek a jelek szerint minden további nélkül visszatérhetnek Európába és semmiféle büntetőjogi jogkövetkezménnyel nem kell számolniuk. Ennek valóságtartalmáról illetve okairól kérdezte Federica Mogherini külügyi főképviselő asszonyt. A főképviselő – a tőle megszokott módon – nem válaszolt a feltett kérdésre. Másodszor fordult elő, hogy az Európai Parlament képviselői és az Európai Bizottság tagjai közötti konzultációban látványosan elzárkózott attól, hogy az “Iszlám Állammal” összefüggő kérdésben tájékoztassa a képviselőket és rajtuk keresztül az európai polgárokat. Morvai Krisztina felszólalása itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=NVFJQKYdSTI

 

A mostani eset előzménye volt Morvai egy előző kérdésfeltevése Mogherininek, hasonló témában, amelyre Mogherini szóban nem válaszolt, csak Morvai Krisztina írásos kérdésére, amelyre viszont a válaszadás számára már kötelező volt.

Itt látható Morvai akkori kérdése:

https://www.youtube.com/watch?v=914a4vCOcuQ

 

Morvai Krisztina írásos kérdései Mogherininek a következők voltak:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2015-012737+0+DOC+XML+V0//HU&language=hu

  1. Az Ön tudása szerint, illetőleg az Európai Unió, mint intézmény tudása szerint ki támogatja anyagilag az ISIS-t (“Iszlám Államot”), és különösen kik azok, akik olajat vásárolnak e szervezet(ek)től?
  2. Mit tett eddig és mit tesz az Európai Unió annak érdekében, hogy ezeket a vállalatokat illetőleg államokat beazonosítsa, és igazságszolgáltatás elé állítsa, különös tekintettel arra, hogy magatartásuk és tevékenységük nyilvánvalóan a nemzetközi jogba ütközik?

 

A külügyi főképviselő írásbeli válasza a következő volt:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2015-012737&language=HU

P-012737/2015
Dimitrisz Avramopulosz válasza a Bizottság nevében
(1.12.2015)
A Bizottság általános ismertekkel rendelkezik az Iszlám Állam bevételforrásairól, köztük az olajértékesítésről[1].
Az Iszlám Államtól olajat vásárlók vagy a szervezetet egyéb módon pénzügyileg támogatók kilétéről ugyanakkor nincsenek információi. A terrorizmusfinanszírozás gyanúját nemzeti szinten kell jelenteni a pénzügyi információs egységek felé, akik azt követően határoznak a megfelelő további lépésekről. A terrorizmusfinanszírozással vádolt személyek ellen a nemzeti bíróságok indítanak eljárást. Az EU nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy a terrorizmusfinanszírozáshoz kapcsolódó egyedi esetekbe beavatkozzon.

Az EU nemrégiben megerősítette jogi keretét annak megelőzése érdekében, hogy a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás céljaira visszaélhessenek a pénzügyi rendszerrel[2]. Az (EU) 2015/849 irányelv 9. cikke értelmében a Bizottság felhatalmazással rendelkezik arra, hogy azonosítsa azokat a harmadik országbeli joghatóságokat, amelyeknek a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelmet célzó nemzeti rendszereit stratégiai hiányosságok jellemzik, hogy azok fokozott ügyfél-átvilágítási intézkedéseket alkalmazzanak. A terrorizmusfinanszírozás módszereinek folyamatos kutatása a továbbiakban elősegíti a nemzeti hatóságok munkáját. Ezzel összefüggésben a Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy az (EU) 2015/849 irányelv előírásai szerint beazonosítsa a terrorizmusfinanszírozás és a pénzmosás belső piacot érintő kockázatait. Az értékelést legkésőbb 2017 júniusában hozzák nyilvánosságra, és egyben ajánlásokat tesznek a tagállamoknak e kockázatok kezelésére.

[1]     Lásd a FATF e témában készített jelentését, amely a következő webhelyen érhető el: http://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/reports/Financing-of-the-terrorist-organisation-ISIL.pdf.
[2]     Az Európai Parlament és a Tanács 2015. május 20-i (EU) 2015/849 irányelve a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről, a 648/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról, valamint a 2005/60/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 2006/70/EK bizottsági irányelv hatályon kívül helyezéséről.

Természetesen a mostani esetben is hasonló lesz a folytatás, azaz Morvai Krisztina írásban fogja feltenni az elhangzott kérdést az Európai Unió külügyi főképviselőjének, akinek a vonatkozó szabályozás alapján kötelessége lesz az írásban történő válaszadás.

 

Kérem, a fenti híranyagot – aktualitására is figyelemmel – szíveskedjenek közzétenni!

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy Morvai Krisztina EP képviselő minden felszólalása, illetve a tevékenységeivel kapcsolatos egyéb hírek megtalálhatók awww.morvaikrisztina.hu honlapon, illetve a https://www.facebook.com/morvai.krisztinaoldalon.

Köszönettel és tisztelettel:
Novák Edit

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.